marți, 29 mai 2007

PD depune motiunea de cenzura, PSD se pregateste de guvernare


Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat luni, dupa consultarile de la Cotroceni, ca democratii vor depune o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, asa cum estima in interviul acordat saptamana trecuta. Potrivit unor surse convergente din PSD si PD, succesul motiunii va fi asigurat de social-democrati, urmand ca dupa caderea guvernului Tariceanu sa fie instalat un executiv format de PSD.


Sursele citate sustin insa ca premier ar putea fi numit un independent, si nu un reprezentant al PSD.

Motiunea are sanse daca e sprijinita de PSD


Pentru a depune o motiune de cenzura, reprezentantii PD au nevoie de sprijinul parlamentarilor inscrisi in PLD si de inca aproape 20 de alesi. In plus, pentru aprobarea acesteia, mai au nevoie de aproape 120 de parlamentari.


Potrivit Constitutiei, motiunea de cenzura poate fi depusa doar daca e asumata prin semnatura de un sfert din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 118 persoane. In conditiile in care PD si PLD au impreuna aproape 100 de mandate, la demersul lor trebuie sa se alature si alesi din alte formatiuni.

De asemenea, Constitutia cere, pentru aprobarea motiunii, ca jumatate plus unu din numarul total ale alesilor sa se pronunte in acest sens, ceea ce inseamna ca documentul trebuie sa intruneasca 235 de voturi in plen.

Singurul grup parlamentar care ar putea asigura reusita unui asemenea demers este cel al PSD, cel mai numeros, format din 150 de persoane.

In cazul in care motiunea de cenzura este aprobata, Cabinetul Tariceanu II este demis, iar presedintele trebuie sa desemneze un nou premier. In cazul in care premierul si echipa sa nu vor intruni votul a jumatate plus unu din numarul total al deputatilor si senatorilor, in doua randuri in termen de 60 de zile, potrivit Constitutiei, Parlamentul este dizolvat si se convoaca alegeri anticipate.


Inainte de consultari


Primii care s-au intalnit cu seful statului au fost social-democratii, care nu au facut insa declaratii.

Potrivit editiei de luni a ziarului "Gandul", seful PSD Mircea Geoana, a declarat ca se vede premier al unui guvern nou care sa conduca tara timp de un an si sa pregateasca alegeri anticipate pentru Parlament in iunie anul viitor, odata cu scrutinul pentru locale.

Geoana spune ca noua formula executiva trebuie sa fie rezultatul negocierilor dintre partide si Traian Basescu.

Delegatia PNL care va merge la Cotroceni va fi condusa chiar de Calin Popescu Tariceanu. Acesta a anuntat, duminica, ca va chema si el partidele la consultari pentru asigurarea unei sustineri parlamentare stabile.

Liberalii au spus ca merg la intalnirea cu presedintele Basescu deoarece proiectele care se discuta acolo sunt initiativa PNL si ca vor sa obtina sprijin parlamentar pentru adoptarea lor, dar s-au aratat reticenti fata de propunerea de modificare a Constitutiei.

Singurul partid care a anuntat ca nu va merge la discutiile cu seful statului este PRM.

Partidele parlamentare au mai fost chemate la consultari in luna martie, cand au fost abordate aceleasi teme.

Un comentariu:

BebeSmen spunea...

daca vreau stiri noi cumpar ziarul PUBERTATEA!