marți, 29 mai 2007
Arpechim îşi opreşte activitatea
Rafinăria Arpechim Piteşti, care asigură aproape jumătate din producţia de carburanţi a Petrom şi peste 14% din necesarul de pe piaţa internă, a început, marţi, prodcedura de închidere, ca urmare a unor somaţii repetate lansate de către Garda de Mediu pentru reglementarea siguranţei unor instalaţii ce intră sub incidenţa legilor europene.
Agenţia de mediu a aprobat un termen de câteva săptămâni pentru ca rafinăria să îşi rezolve problemele.
"Potrivit procedurii legale, din momentul în care agenţia de mediu constată că o companie nu şi-a îndeplinit obligaţiile privind conformarea la directivele europene, compania trebuie să-şi sisteze activitatea pentru o perioada de şase luni. Dar, din informaţiile noastre Arpechim solicită un termen de câteva săptămâni, o lună în care să-şi pună în siguranţă instalaţiile. Din punctul de vedere al ministerului se poate acorda acest termen şi dacă după expirarea lui autorităţile de mediu costată că instalaţiile sunt puse în siguranţă compania îşi poate relua activitatea ", a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.
În comunicatul oficial remis de Petrom după anunţarea acestei decizii se arată că principalele motive care au dus la această măsură se referă la neconformitatea cu directivele IPPC (controlul integrat al poluării) şi SEVESO (privind instalaţiile strategice care tratează substanţe periculoase). Astfel, rafinăria a fost sancţionată deoarece nu a modernizat rezervoarele cu capac fix şi flotant pentru benzine şi fiindcă nu a închis halda de deşeuri de acrilonitril şi pe cea de nămol biologic.
Petrom: O măsură disproporţionată
Reprezentanţii Petrom cănsideră însă că măsura luată de Agenţia de mediu este un exagerată. „Măsura de suspendare a Autorizaţiei Integrate de Mediu este disproporţionată şi nejustificată faţă de nerealizarea unui punct din programul de conformare. Rafinăria Arpechim are un program de conformare negociat cu Agenţia de Mediu, care cuprinde măsuri specifice, ce vor fi îndeplinite până în 2012, termen care reprezintă şi sfârşitul perioadei de tranziţie negociat cu Uniunea Europeană. Investim consistent pentru a ne conforma cu normele de mediu. În ultimii doi ani, numai la Arpechim, nivelul investiţiilor legate de mediu a depăşit 60 milioane de Euro”, a declarat Dan Pazara, directorul de Comunicare al Petrom.
În plus, Petrom este suprinsă de această decizie şi deoarece proiectele de modernizare fuseseră deja lansate, iar discuţiile aurtorităţile de mediu fuseseră deja informate asupra unor eventuale întârzieri.
„Suntem surprinşi de această decizie, având în vedere atât discuţiile constructive pe care le purtam cu reprezentanţii autorităţilor de mediu, cât şi faptul că situaţia de la Arpechim nu presupune riscuri majore pentru mediul înconjurător sau pentru sănătatea angajaţilor şi a locuitorilor din zonă”, a adăugat Dan Pazara.
Posibile creşterei de preţuri la carburanţi
Dată fiind cota deţinută de Arpechim pe piaţa carburanţilor, care se ridică la aproape 15%, sistarea activităţii s-ar putea traduce printr-o majorare a preţurilor la pompă.
"Ne aşteptăm la uşoare majorări de preţuri. Nu ne dorim acest lucru, dar se poate întâmpla cu foarte mare uşurinţă", a declarat, pentru NewsIn, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari (ABP), Ion Tache. Potrivit preşedintelui ABP, competitorii Petrom de pe piaţa carburanţilor din România pot şi vor creşte capacitatea de rafinare, dar pentru că fac acest efort vor creşte preţurile.
O decizie politică
Presa centrală consideră că decizia sistării activităţii la rafinăria Petrom ar putea fi însă una politică. Astfel, potrivit unui articol din Cotidianul de astăzi, oficiali din Petrom au declart că fostul director al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, membru PD, ar fi ameninţat de mult că va închide rafinăria de la Piteşti. "Silviu Ionescu ne ameninţă de mult cu închiderea. Noi aveam un plan de conformare la cerinţele de mediu care, iniţial, trebuia să se deruleze până în 2012, dar, nu ştim din ce motive, a fost împins spre finalul lui 2006", au decalart, sub anonoimat, pentru Cotidianul, surse din cadrul Petrom.
Petrom a asigurat că va depune toate eforturile pentru a limita impactul acestei decizii asupra pieţei carburanţilor şi a celei a produselor petrochimice, şi că va contesta în justiţie măsura luată de Garda de Mediu.
Anterior deciziei de închidere a Rafinăriei Arpechim, Petrom estima că va obţine, în acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decât cel din 2006 şi o cifră de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusă cu 18,5% faţă de anul trecut.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu